Nee, SEO is niet ‘gewoon copywriting’: zo teken je stapsgewijs een complete SEO-strategie uit
Nee, SEO is niet ‘gewoon copywriting’: zo teken je stapsgewijs een complete SEO-strategie uit
Nee, SEO is niet ‘gewoon copywriting’: zo teken je stapsgewijs een complete SEO-strategie uit
Ik durf er geld op te verwedden dat SEO-experts de volgende zin weleens gehoord hebben: “SEO, dat is toch gewoon copywriting met wat technische fixes?” En ik durf er nog meer geld op te verwedden dat diezelfde SEO-experts vervielen in een lange monoloog over hoe SEO meer is dan dat, veel meer. Dit artikel vat zo’n monoloog handig voor je samen.
Je vindt hier dus een crashcourse SEO waarin je leert hoe je een SEO-strategie opzet. Hoewel SEO geen exacte wetenschap is en elke expert het aanpakt op hun manier, vormt het wel een handige leidraad om zelf aan de slag te gaan. Zin in? Lees dan zeker verder!
Voordat je eraan begint, is het écht cruciaal om te weten wat je wilt bereiken. Wil je meer bezoekers naar je website lokken? De verkoopcijfers opkrikken? Of misschien je zichtbaarheid in specifieke markten vergroten? Denk er alleszins eerst goed over na en voer actief gesprekken met je klant over hun doelstellingen en hun doelpubliek. Wie en wat hebben zij voor ogen als ze kiezen voor SEO?
Zodra je weet waar je naartoe wilt, is het tijd om dit te vertalen naar concrete, meetbare doelen - de zogenaamde Key Performance Indicators (KPI's). Dit zijn bijvoorbeeld:
Deze waardevolle inzichten haal je uit tools zoals Google Analytics en Google Search Console. Zorg ervoor dat de tools correct zijn geregistreerd en dat je toegang hebt.
Door je doelen en KPI's helder te stellen, weet je precies waar je naartoe werkt. Het is zo gemakkelijker om je strategie later bij te sturen waar nodig. Open alvast een document of spreadsheet om deze doelen te noteren en structureren.
Lees er meer over:
Bij SEO hoort een technisch deel om je website te optimaliseren voor zoekmachines en je bezoekers. Geen paniek, ook als je geen coderingswonder bent, kun je hier grote stappen maken. Technische SEO draait erom dat zoekmachines probleemloos je website kunnen crawlen en indexeren. Maar ze zorgen er ook voor dat je bezoeker op een stabiele en aangename website terechtkomt.
Naast crawability en indexeerbaarheid zijn er nog een paar belangrijke aandachtspunten:
Investeer tijd in je technische audit en zorg ervoor dat de optimalisaties goed worden doorgevoerd. Een belangrijke tip? Word vrienden met development. Maak het hen gemakkelijk door een technische werkmap op te stellen met zaken die je graag doorgevoerd ziet voor SEO. Blijf met hen in contact en monitor de optimalisaties.
Lees er meer over:
In je on-page SEO-audit focus je voornamelijk op hetgeen je direct terugvindt op je website: content. Maar voordat je enthousiast begint te schrijven, is het slim om eerst even de balans op te maken. Kijk kritisch naar de content die je al hebt. Wat doet het goed? Wat kan beter? En belangrijker nog: welke onderwerpen mis je nog?
Die onderwerpen, daar wil je mee aan de slag. Maar hoe weet je nu welke onderwerpen belangrijk zijn voor jouw publiek? Simpel: door topiconderzoek te doen. Duik in SEO-tools zoals SEMrush, Ahrefs, Mangools, Google Keyword Planner … om te ontdekken:
Met die inzichten op zak kun je content maken die het niet alleen goed doet bij zoekmachines, maar ook echt waarde biedt voor je lezers. Dat is dan ook de focus van elke SEO-strategie: mensgericht aan de slag gaan. Je zet je bezoeker steeds op nummer 1.
Lees meer over:
Goede content is de basis, maar het is natuurlijk ook handig als mensen ernaar doorlinken. Daarom is off-page SEO- ook wel digital PR genoemd - belangrijk. Met off-page SEO versterk je je online autoriteit en geloofwaardigheid door middel van backlinks en andere externe signalen.
Hoe pak je dat aan? Onder andere door:
Focus op kwaliteit boven kwantiteit als het gaat om off-page SEO. Eén link van een gerenommeerde site is meer waard dan tien links van obscure bronnen.
Lees meer over:
Je hebt doelen gesteld, je technische SEO op orde gebracht, goede content gemaakt en gewerkt aan je online autoriteit. Klaar, toch? Nee, nog niet helemaal. Want SEO is dynamisch: het is een continu proces van meten, analyseren en bijsturen.
Stel dashboards samen die laten zien hoe je ervoor staat ten opzichte van je KPI's. Houd daarbij de volgende zaken in de gaten:
Zorg ervoor dat je rapporten begrijpelijk zijn voor iedereen in je team, van de techneut tot de marketingmanager. Alleen door samen te werken en continu te verbeteren, haal je het maximale uit je SEO-strategie.
Klaar om zelf je SEO-strategie op te zetten?
Dat was dan een SEO-strategie in een notendop. Je weet nu hoe je het aanpakt en hoe je een strategie uittekent die niet alleen je zichtbaarheid in zoekmachines verbetert, maar ook echt bijdraagt aan je bedrijfsdoelen.
Ben je geïnspireerd? Of laat je liever een marketingconsultant aan de slag gaan die jouw SEO-strategie uit handen neemt? Neem dan gerust contact op en wij helpen je verder.